Lakberendezés

Teraszburkolatok – Milyen burkolat kerüljön a teraszra?

A terasz burkolatának kiválasztása legalább annyira fontos, mint a lakás padlójának megválasztása. A terasz esetében nemcsak szépnek kell lennie a burkolatnak, hanem tartósnak is, emellett az sem mindegy, hogy mennyire csúszik például nagy esők után.

Mivel a kültéri burkolatok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, velük szemben egészen mások az elvárások, mint a beltéri burkolatok esetében. A lehetőségek száma természetesen itt is magas, hiszen a termékpaletta a kültéri burkolatok esetében is széles.

Éppen ezért, érdemes a burkolatokat személyesen kiválasztani. A bemutatóteremben meg lehet tapintani a felületeket, és igazán a helyszínen látható a valódi szín. Egy képernyő általában sosem teljesen színhelyes, érdemes elkerülni a későbbi csalódásokat azzal, hogy vesszük a fáradságot és a család minden tagjával együtt választjuk ki a megfelelő burkolatot.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy teraszburkolatnak?

A teraszburkolatoknak egyrészt illeszkedniük kell a környezetükhöz, de ezen túl még számos tényezőnek meg kell felelniük. Lényeges szempont a tartósság, a könnyű szerelés, a tisztíthatóság, de a külső megjelenés sem elhanyagolható, így esztétikusnak is kell lenniük.

Emellett az is fontos, hogy ne alakuljanak ki pangó vizes tócsák a felületen, ehhez természetesen az alapnak kell megfelelőnek lennie, vagyis megfelelő lejtést kell biztosítania. Ez egy méteren 1,5 cm lejtést jelent, ennyi kell ahhoz, hogy az esővíz akadálymentesen lefolyjon a terasz felületéről.

Természetesen előfordulhat, hogy ez a lejtés nincs biztosítva. Ebben az esetben sincs ok az aggodalomra, mert van megoldás. Speciális polimer bázisú latex és zsugorodáskompenzált tapadó híd használatával el lehet érni a megfelelő lejtést, amit még a burkolólapok felrakása előtt kell a felületre felhordani.

A leggyakoribb teraszburkolatok

  • Kerámialapok: ez egy nagyon kedvelt megoldás, a választék pedig meglehetősen széles. A felragasztáshoz flexibilis és fagyálló ragasztóra van szükség. A méretük általában 30×30 cm, a színük pedig meglehetősen változatos lehet, így olyan stílust alakíthatsz ki, amilyet csak szeretnél. Nagy előnye még a könnyű tisztíthatóság.
  • Beton térkövek és természetes kövek: ez is egy meglehetősen elterjedt megoldás. A térkövek lerakása meglehetősen egyszerű, ám ha inkább természetes köveket, termésköveket választanál, ahhoz már komoly szakértelem szükséges. Hátránynak mondható, hogy a lerakás után ezeket a burkolatokat még egy vízlepergető réteggel is érdemes bevonni, így ezt is bele kell kalkulálni a felmerülő költségekbe.
  • Természetes faanyagok: a különböző teraszburkoló lécek is meglehetősen elterjedtek. A fatelepeken és tűzépeken meglehetősen széles a kínálat ebben a tekintetben. A lécek már előkezelt, telített, és natúr felületűek lehetnek, így érdemes tájékozódni vásárlás előtt, hogy milyen felületkezelésre lesz még szükség a lerakás előtt vagy után. A lerakáshoz rozsdamentes csavart érdemes választani. Emellett azt sem árt tudni, hogy a napfény ellen védekezni kell, így pár évente felületkezelésre lesz szükség.
  • WPC burkolatok: ez egy gondozásmentes és környezetbarát teraszburkolat. A WPC lapok 60%-ban különféle faőrleményből és 40%-a HDPE-ből (újrahasznosított polietilén) készülnek, és a megfelelő formára préselik őket. Ezek a lapok párnafákra kerülhetnek fel, melyek szintén készülhetnek WPC-ből. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy napsütésben nagyon felmelegszik, valamint az UV sugarak hatására kifakulhat, elöregedhet és törékennyé válhat. Ráadásul a törött léceket nem lehet egyenként javítani, ha sérül a felület, az egészet cserélni kell.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.