Háztartás

Természetes módszerek a legyek ellen!

Amikor megérkezik a jó idő, sokan szélesre tárják az ablakot, hogy beengedjék a friss levegőt és a kellemes meleget is. Igen ám, de ilyenkor nemcsak a pozitív dolgok „jönnek be” az ablakon, hanem számos kellemetlen vendéggel is meg kell birkózni.

A legyekre, szúnyogkora és más rovarokra gondolunk, akik el tudják rontani a kedvünket a zümmögésükkel, de akár az éjszakánkat is. Legtöbbeknek a szúnyogokkal gyűlik meg a bajuk, ám a legyek is legalább annyira bosszantóak.

Ezeket a rovarokat az ételmaradék vagy a rohadó növényi részek vonzzák, de akár a háziállatok ürüléke is. Rá is szálnak ezekre, majd a rajtuk lévő baktériumokat széthordják mindenhová a lakásban, ahová leszállnak. Ez nem túl higiénikus, szóval érdemes valamit tenni ellene.

A legyek ellen is vannak bolti készítmények, viszont számos természetes megoldás is létezik, melyekkel távol tarthatjuk ezeket a kellemetlen rovarokat akár a lakástól, akár a kerttől. Számos növény van ugyanis, aminek az illata légyriasztó hatású.

Növények és aromák, melyek távol tartják a legyeket

Az egyik megoldás a már említett növényültetés. A levendula és a bazsalikom nemcsak az ételek ízesítésére kitűnő, hanem a legyek ellen is, ezeket bátran ültessük a kertbe vagy az ablakpárkányra.

Meglepő, de a legyek a muskátli illatát sem kedvelik, szóval ezt is érdemes ültetni, hogy távol tartsuk őket az otthonunktól. Az ültetésen kívül is használhatunk növényeket, ám ezeket már inkább valamilyen készítmény formájában vethetjük be.

Ilyen például a gyömbéres permetszer. Ehhez nincs másra szükségünk, mint fél liter vízre és szárított gyömbérporra. Ezt a keveréket bátran permetezhetjük a függönyre, és az ablakokra is.

A csapdakészítés is régi módszer a legyek ellen. Almaecet és mosogatószer keverékét tegyük egy pohárba vagy tálba. Ez magához fogja csalogatni a legyeket, melyekkel többé már nem lesz gondunk.

Az is jó megoldás, ha bekacsoljuk a ventilátort, mert ez a szerkezet megzavarja őket repülés közben. Azt hiszik, szeles az idő, így inkább tovább állnak.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.