Lakásfelújítás

Tetőfedő anyagok – Ezek a leggyakoribb anyagok előnyei és hátrányai!

A tetőszerkezetét nagyban meghatározza, hogy milyen fedőanyag kerül rá. A tetőfedő anyagoknak persze nemcsak esztétikai szerepük van, strapabírónak, időtállónak is kell lenniük, hogy sokáig védjék otthonodat az időjárás viszontagságai ellen.

Tetőfedő anyagból rengetegféle van, a termékpaletta meglehetősen széles. Hogy könnyebben eligazodj a rengeteg lehetőség között a következőkben felsoroljuk a legnépszerűbb tetőfedő anyagokat, az előnyeiket, és persze az esetleges hátrányaikat is.

Milyen tetőfedő anyagokból válogathatsz?

  • Bitumenes zsindely: ez a tetőfedő anyag változatos méretben és színekben kapható. Ez a megoldás elsőre nagyon olcsónak tűnik, mivel maga a bitumenes zsindely egyáltalán nem drága, ám a felszereléséhez az egész tetőt deszkaborítással kell ellátni, ami viszont már egyáltalán nem olyan olcsó mulatság.
  • Bitumenes hullámlemezek: a szerkezetük többrétegű, hullámos kialakítású, ennél fogva pedig nagyon rugalmasak. A térfogatsúlyuk meglehetően alacsony, emellett darabolás közben sem törnek el vagy repednek meg. Gyakran használják utólagos tetőfelújításhoz is. Kisebb épület esetében akár magad is felerősítheted őket a tetőszerkezetre. Az élettartamuk hosszú, az áruk pedig meglehetősen kedvező.
  • Fémlemezes tetőfedő anyagok: a cserepes lemezek és a trapézlemezek tartoznak ide, melyek anyaga lehet horganylemez, horganyzott acéllemez vagy alumínium. A súlyuk viszonylag könnyű, a felhelyezésükhöz pedig akár a régi tetőszerkezet is használható. A felhelyezésük nagyobb felületek befedése esetén szakembert igényel, viszont megfelelően felhelyezve akár 30 évig is tartósan védi az épületet.
  • Égetett agyagcserepek: ez hazánkban a leggyakoribb tetőfedő anyag, melynek a hódfarkú-, hornyolt- és ennek ikerfüles sajtolt változatain túl a korszerű és felületkezelt típusokból is igen bőséges a választék. Közepes és meredek hajlásszögű tetőhöz is használják, de sík, kúpos és íves tetők esetében is gyakori. Az áruk is nagyon kedvező, akár a bontott változatok is felhasználhatóak újra. Előnyük, hogy nemcsak fagy, de tűzállóak is. Azt viszont mindenképp érdemes számításba venni, hogy masszív tetőszerkezetet igényelnek.
  • Betoncserepek: Osztályozott kvarchomokból és cementből készülnek, és színezőanyagok hozzákeverésével sablonba préselve érik el a végleges formájukat és színüket. A színük is tartós, nemcsak az anyaguk, ellenállnak az időjárási viszonyoknak, viszont nagy az önsúlyuk, így masszív tetőszerkezetet igényelnek. Érdemes arra figyelni, hogy felületkezelt változatot válassz, ami bírja a nedvességet.
  • Pala tetőfedő anyagok: természetes réteges kőzetanyagból hasítással állítják elő ezt a nagyon tartós és esztétikus tetőfedő anyagot. A súlyuk kicsi és megfelelően rugalmasak is, emellett a vizet is elvezetik. Az élettartamuk meglehetősen hosszú, akár 100 évig is bírják, viszont felhelyezni csak profi tetőfedő szakember tudja.
  • Műpala elemek: ezek nagyon hasonlítanak a természetes pala tetőfedő anyagokhoz, ám ezek rostcement műszálakból és cementes keverékből sajtolt, vagy hengerelt elemek. Előnyük, hogy nagyon környezetbarát megoldások, esztétikusak, olcsók, és ellenállnak az időjárási viszonyoknak is.

Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.