Támogatott tartalom

Tippek a kezdő informatikusoknak az elhelyezkedéshez

Mivel a digitalizációnak köszönhetően manapság már lassan szinte mindent a számítógépek irányítanak, így rendkívül nagy lett a kereslet az informatikai szakemberek iránt.

Olyannyira, hogy a Veszprémállás https://veszpremallas.hu/allasok/informatika-telekommunikacio aloldalán és az egyéb álláskereső portálokon több száz nyitott pozíció közül válogathatunk, amelyek többsége valamiért általában betöltetlen marad.

Holott az óriási munkaerőhiány erősen feltornázta a fizetéseket szinte minden területen. A Hays Salary Guide 2023-as változata szerint a junior fejlesztői bérek bruttó egymillió forintnál, míg a gépi tanulással és deep learninggel foglalkozó mérnökök fizetése 2,7 millió forintnál tetőzik.

Nem a bérek jelentik tehát a fő problémát

Mi inkább annak tulajdonítjuk a számtalan betöltetlen informatikai állást, hogy a programozás egy rendkívül gyakorlatorientált szakma. Bármilyen jó is a képzés, amelyen részt vettünk, minimum 3, de maximum 9 hónap a betanulási idő, ami miatt a munkaadók háromszor is meggondolják, felvegyenek-e egy újoncot.

Az alábbiakban nekik szeretnénk adni néhány tippet, hogy megkönnyítsük az elhelyezkedésüket.

Fontos az angol tudás

Mivel a programozás során angol nyelvű dokumentációkat kell olvasni és megérteni, külföldi kollégákkal és megrendelőkkel kell konzultálni, így a megfelelő angol tudás elengedhetetlen.

Egyes munkahelyeken elég, ha csak megértjük az írott angol nyelvű, technikai szöveget vagy hallásból tudunk a YouTube videókból tájékozódni. A legtöbb vállalkozásnál viszont követelménynek számít társalgási szinten beszélni angolul.

A gyakorlati tapasztalat kincset ér

Sajnos ebben a világban már nem számít az elméleti tudás, a munkaadók elvárják a jelentkezőktől, hogy minél több gyakorlati tapasztalattal rendelkezzenek. Ezért is elengedhetetlen, hogy minél több jártasságot szerezzünk, lehetőleg már az egyetemi évek alatt.

Készítsünk minél több projektmunkát! Ehhez érdemes lehet megkeresni a civil szervezeteket, amelyek általában örömmel fogadják azokat a megkereséseket, melyek során ingyen weboldalt vagy alkalmazást ígérnek nekik.

Bátor és proaktív álláskeresés

A cikk befejeztével még arra szeretnénk minden kezdő informatikust biztatni, hogy akkor is jelentkezzenek egy állásra, ha csak a technikai feltételeknek felelnek meg, de nincsen releváns tapasztalatuk. Előfordulhat ugyanis, hogy a munkáltató nem talál a jelentkezők között gyakorlottabb kollégát, így a kezdő munkatársakat is számításba veszi.

Miután pedig leadásra került a jelentkezés, nem szabad megállni és csak az adott cég visszajelzésére várni! Tovább kell keresni olyan hirdetéseket, amelyek beleillenek a profilunkba, és nem szabad csüggedni, ha netán most nem jön össze a jelentkezés.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.