Támogatott tartalom

Tippek a pergola kiválasztásához

A terasz tervezgetésekor arra jutottál, hogy egy pergolát is szeretnél, ami nem csak a napsütés, de akár az eső ellen is védelmet nyújt? Sőt, akár automatikusan alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz? Összegyűjtöttünk most néhány szempontot, ami segíthet eldönteni, mi alapján válassz.

Anyagok és tartósság

pergola gyakran készül fa, alumínium, acél vagy műanyag alapanyagokból. A fa pergolák természetes bájjal rendelkeznek, de hátrányuk, hogy rendszeres karbantartást, például festést igényelnek.

Az alumínium és acél pergolák hosszú távon ellenállóbbak lehetnek a környezeti hatásokkal szemben, de időnként érdemes ellenőrizni ezeket a szerkezeteket is. Mindenesetre jelentősen kevesebb gondozást igényelnek, mint fa társaik.

Funkciók és rugalmasság

Különböző típusú és funkciókkal ellátott pergolák léteznek. Ha olyat keresünk, ami az időjárási viszonyokhoz automatikusan alkalmazkodik, akkor a bioklimatikus pergola lehet a jó választás. Ez ugyanis mozgatható lamellákkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az árnyékolás, a légmozgás és a napfény beengedésének szabályozását.

pergola

Kép forrása: Canva.com

Így fel sem kell állnunk, ha esetleg egy nyári zápor elkap minket a teraszon. Továbbá ezekbe a pergolákba világítás, szenzorok, vagy akár fűtésrendszer beépítése is lehetséges, ami növelheti a kényelmet és funkcionalitást.

Stílus

A pergola stílusa illeszkedjen a környezethez és az épület vagy kert stílusához. Az a szerencsés, ha a végeredmény egységes képet alkot. Ebben bátran kérd szakember segítségét, hogy ne a pergola felállítása után szembesülj azzal, hogy mennyire elüt a háztól az új szerkezet.

Ár és garancia

Végül, de nem utolsó sorban nézd meg, hogy ár-érték arányban mi a legjobb ajánlat. Fontos, hogy ne csak önmagában az árat nézd, hanem a minőséget és a hosszú távú előnyöket, illetve, hogy milyen garanciát vállal az adott gyártó vagy forgalmazó.

A fenti szempontok segíthetnek a döntés meghozatalában. Az viszont biztos, hogy legyen szó akár hagyományos vagy innovatív bioklimatikus pergoláról, legyen ez fa vagy fém, egy jól megválasztott szerkezet hozzájárulhat a kerti életminőségünk javításához és a ház körüli területek vonzóbbá tételéhez, ahol szívesen töltjük az időnket.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.