Háztartás

Tippek és trükkök szőnyegtisztításhoz!

A szőnyegek előbb vagy utóbb foltosak lesznek, ez szinte megkerülhetetlen. Ha kisgyerek vagy háziállat van a lakásban, akkor előbb következik ez be, és persze történhetnek nem várt „balesetek” is, kilöttyen a bor, rácsöppen a fagyi, vagy kiborul egy tál étel.

Kétségbe esni természetesen nem kell, mert szinte minden szennyeződés eltávolítható. Ahhoz, hogy a szőnyegek sokáig szinte újszerűek maradhassanak, néhány alapvető ápolási és tisztítási feladatot el kell rajtuk végezni, mint például a porszívózás, vagy a színek a védelme.

Általános szőnyegkarbantartás

A szőnyegekre vonatkozó tisztítási tanácsokat mindenképp tartsd be. Mint, ahogyan a ruhák címkéjén, úgy a szőnyegek esetében is találsz információkat arra vonatkozóan, hogy távolítsd el a foltokat, vagy tisztítsd ki az egész szőnyeget. Ezt célszerű betartani, ugyanis ellenkező esetben károsodni fog a szőnyeged.

Nemcsak a tisztítószer használatról van csak szó, hanem akár a porszívózásról is. A mai modern porszívóknak ugyanis nagyon nagy a szívóerejük. Ez persze bizonyos esetekben nagyon jó, de egy szőnyegeknél károsíthatja a porszívó a szálakat. Az érzékenyebb szőnyegek esetében, érdemes alacsonyabb fokozatra kapcsolni.

A rojtokat és bojtokat a porszívózásból érdemes kihagyni, mert az erős szívóhatás kihúzhatja a szálakat. A foltok esetében sem mindig az erő a megoldás.

Attól, hogy erősebben dörzsölöd, még nem biztos, hogy kijön a folt, viszont a szőnyeg károsodhat. A lényeg tehát nem az erő, hanem a gyorsaság. Minél előbb teszel valamit, annál valószínűbb, hogy kijön a folt.

Szőnyegtisztítási praktikák

Jöjjenek a különböző trükkök, melyeket bevethetsz, ha foltos, koszos, vagy kellemetlen illatú a szőnyeg:

  • Szódabikarbóna: a szódabikarbóna egy univerzális anyag, melyet szőnyegtisztításra is bátran használhatsz. Mindössze a szőnyegre kell szórni, majd egy óra múlva felporszívózni.
  • Bor ellen: bárkivel megeshet, hogy kilöttyen egy kis bor. Pánikra nincs ok, egy kis tej kell csak a foltra. Ezt követően szappanos vízzel töröld át a foltot, hogy a tejet is eltávolítsd, mert ha nem így teszel, akkor a szőnyeg bár bormentes lesz, de be fog büdösödni.
  • Frissesség a szőnyegnek: ha befülledt a szőnyeged, vagy beszívta a konyhából szálló illatokat, akkor a zöldtea lesz a megoldás, melyet egy szórófejes flakon segítségével tudsz a szőnyegre juttatni. Hagyd állni 15 percet, majd porszívózd fel.
  • Zsírtalanítás: ehhez a legkíméletesebb megoldás az ecet. 1:2 arányban érdemes vízzel hígítani, majd egy kefe vagy egy szivacs segítségével felvinni a szőnyegre. Az ecet nyom nélkül eltűnik, a szőnyeg szálai pedig felfrissülnek.
  • Fényes szőnyegért: ha fényes szőnyegre vágysz, akkor a burgonya lesz a segítségedre. Pucold meg, vágd félbe, és dörzsöld át vele a szőnyeget.

Így tisztítsd a különböző típusú szőnyegeket!

A fenti általános tippek persze mind működnek, viszont vannak esetek, amikor nem biztos, hogy használhatóak. Ezt a szőnyeg anyaga dönti el. A következőkben az egyes szőnyeg típusokhoz adunk tippeket:

  • Csomózott szőnyegek: ezeken a szőnyegeken kefét nem szabad használni, porszívózni is csak szálirányban lehet. A friss foltok esetén jöhet a már említett szódabikarbóna, vagy kíméletes tisztítószer, de régi, beszáradt foltok esetén inkább kérj szakszerű segítséget.
  • Szintetikus szőnyegek: ebben az esetben a használati utasítás nélkülözhetetlen. A szintetikus szőnyeg esetében mindig a leírás alapján tisztítsd a szőnyegeket. Egyes esetekben mosógépbe is kerülhetnek, de erre is találsz utasítást.
  • Természetes anyagú szőnyegek: ha azt tapasztalod, hogy kijött egy-egy szál, sose húzd ki, inkább vágd le a felesleges részt. A foltok esetén egy fehér puha törlőkendő lehet a megoldás, de ha bizonytalan vagy, akkor vidd a szőnyeget tisztítóba.
  • Shaggy szőnyegek: a hosszú szálú szőnyegek tisztítása nagyon nehéz házilag. Érdemes évente egyszer tisztítóba vinni a szőnyeget éves karbantartásra.
  • Keleti szőnyegek: ha kézzel készített, minőségi szőnyegről van szó, annak az ápolása nem könnyű feladat. Porszívózás előtt célszerű finom szövésű nejlonhálóval letakarni, hogy megvédd a szálakat. A szódabikarbónát bátran bevetheted a foltok ellen, bor esetén viszont inkább szénsavas ásványvizet önts a szőnyegre. Makacs fontok estén inkább válaszd a tisztítót.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.