Támogatott tartalom

Tippek, hogyan érdemes veteményest kialakítani

Amikor tavasszal megérkezik az enyhébb, csapadékmentes idő, a kertészkedők készülődnek a természetbe elvégezni a tavaszi munkálatokat. Bár még előfordulhat pár napos hideg idő, azért van amit már el lehet vetni. Ha a hóvirág, a téltemető kinyílik az már biztos jele a tavasz érkezésének.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan érdemes veteményest kialakítani, valamint eláruljuk, hogyan alakulnak a benzines kapálógép árak. Az eszköz ugyanis nagy segítség lehet a kertművelés során.

Veteményes kialakítása

A mostani gazdasági helyzetben aki csak megteheti és van rá lehetősége, mindenképpen alakítson ki a kertjében veteményes ágyásokat, hiszen a zöldségek ára a csillagos egekben van, és amit magunk termelünk meg, biztosan tudjuk az eredetét. Tisztában vagyunk vele, hogy mivel volt permetezve, ha kellett egyáltalán, milyen trágyát vagy műtrágyát kapott.

Érdemes előre megtervezni, hogy mit és milyen mennyiségben akarunk termelni. A területünket elő kell készíteni a vetéshez amit a házikertekben egy benzinüzemű kapálógéppel egész évben meg tudunk tenni. Beruházni egyszer kell csak rá és sok éven keresztül sok kézi munkától ment meg bennünket az amúgy nem megfizethetetlen árával.

Ha kicsi a területünk, akkor mindenből csak módjával vessünk vagy ültessünk, hogy minél többféle  zöldségnek jusson hely. Viszont, ha van nagyobb helyünk, akkor lehet mindenből kicsit többet rakni, így ha sok terem valamiből, akkor azt eltehetjük télire a mélyhűtőbe vagy üvegekbe.

Lehetőség szerint abból termeljünk többet, amit szeretünk, amit kevésbé azt el lehet ajándékozni a rokonoknak, ismerősöknek. Kis területen ne akarjunk görögdinnyét, sütőtököt termelni, mert azok nagy helyigényű növények.

Az öntözés kérdése

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy van-e lehetőségünk öntözésre illetve van-e időnk egy a lakóhelyünktől távolabb lévő kertbe mindennap locsolni menni munka után. Amennyiben nincs öntözési lehetőségünk, ne termeljünk olyan növényeket, amelyeknek nagy a vízigénye. Ilyen a paprika, az uborka, valamint a cukkini.

Viszont, ha van vízvételi lehetőségünk, akkor ha lehet, inkább hajnalban locsoljunk, mert ilyenkor jobb a növények vízfelvételi képessége, a locsoló víz nem párolog el a magas hőmérséklet miatt.

Vetőmagok kérdése

Vetőmagok beszerzése mindig időben történjen meg, csak egészséges bolti magokat érdemes elvetni, hiszen a munka a vacak maggal is ugyanannyi mint a jól termővel. Nagy lehet azonban az eltérés a kettő termése között, sokszor a rossz minőségű magok ki sem bújnak.

Amikor már nem sáros a talaj rögtön lehet kezdeni a mák vetésével, majd a sárgarépa, petrezselyem, spenót, retek, zöldborsó is vethető. Lehet a vöröshagymát is elduggatni, mert ezeknek a növényeknek a magjai nem fagyérzékenyek, így még ha lesz is hidegebb idő, nem tesz kárt bennük.

A vetést a legjobb ágyásokba rendezni amelyek 120 cm szélesek közöttük pedig legyen 30 cm gyalogút, mert innen tudunk kényelmesen bejutni az ágyás minden részére gyomlálásor, kapáláskor és betakarításkor is.

A közlekedő utat be lehet borítani akár fa kéreggel, akár deszkákkal, hogy könnyebben lehessen rajta járni és ne gyomosodjon be, így az mindig tisztán járható lesz.

Összességében elmondhatjuk, hogy bármilyen kicsi területen érdemes létrehozni egy kertecskét tele zöldséggel, mert amit meg tudunk termelni, azt nem kell a boltban megvásárolni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.