Lakásfelújítás

Tiszta, szép házfal akár évek múltán is? Lehetséges!

Nem kell beletörődni, hogy évek múltán a házfal színe és tisztasága megkopik, koszolódik, megfakul. A falaknak ugyanúgy jár néha a nagytakarítás, mint a ház belsejének, hogy ismét régi fényükben pompázzanak. Persze oda kell figyelni, nehogy kárt okozzunk, de a feladat nem lehetetlen, az eredmény pedig látványos, csupán megfelelő szakemberre kell bízni.

Milyen falszennyeződésekre kell számítani?

Bármennyire is vigyázol a homlokzatra, mégis van, ami ellen képtelenség védekezni, ilyenkor pedig a homlokzattisztítás elkerülhetetlenné válik, ha vissza szeretnénk kapni az eredeti falszínt. Lássuk milyen szennyeződések érhetik a homlokzatot!

A negatív hatások közé tartoznak például az időjárás viszontagságai miatt keletkező, korróziós elváltozások, mint a napfény fakító hatása, vagy a savas esők miatt kialakuló bemarások, a homlokzat felső rétegének porózussá válása.

A lassan, rétegekben megtelepedő por folyamatosan fejt ki egyre negatívabb hatást, ezért sem érdemes hagyni, hogy sokáig halmozódjon. A por megtartja a nedvességet és ezért felerősíti azokat a koptató hatásokat, amik a csapadékkal, széllel érik a falat.

Természetesen, ha olyan környéken van a ház, előfordulhat, hogy egyik nap arra ébredünk, hogy valaki graffitit festett a falra, de például egy zsírkrétás műalkotásokkal gyermekünk is meglephet minket.

De akár kerítésfestés, csatornafestés közben is történhet baleset, a festék a falra fröccsenhet, átfolyhat nem kívánt helyekre.

Az olajok és zsírok szintén nagyon makacs szennyeződéstípusok, nagyon kis mennyiségben is rögtön meglátszanak és maradandó kárt okoznak. Ez bármilyen szerelés, javítás, gépkarbantartás során előfordulhat.

És bizony gyakran magával a természettel gyűlik meg a bajunk, mert gyakran „szemet vetnek” egy-egy szép, tágas falfelületre. A mohák, algák és zuzmók a természetben is előbb utóbb megtelepszenek a sziklafelületeken, így természetes, hogy idővel a házfalakat is belepik. Ott is megjelennek, ahol eléggé rontják az összképet.

A szennyeződés okaival azért is érdemes tisztában lenni, mert néha a falnak még nem is lenne szüksége festésre, csak egy alapos homlokzattisztításra.

Hogyan érdemes a falakat tisztítani?

Az egyszerű válasz az, hogy szakember segítségével. A szórófejes, illetve a magas nyomású, speciális takarítóeszközök gyorsan és hatékonyan dolgoznak.

Szakértelem híján, például ha nem megfelelő tisztítószert használunk, vagy esetleg nem jó technikával dolgozunk könnyen lehet, hogy rontunk a homlokzat állapotán. Ezért érdemes megbízható, kellő tapasztalattal rendelkező szakemberre bízni ezt a feladatot, mint amilyen a Térkő Mosás csapata.

homlokzattisztítás

Kép forrása: Shutterstock.com

A homlokzattisztítás eredménye nagyon látványos lesz, és elég csak néhány évente elvégezni. Ennek köszönhetően ritkábban kell festeni és még a homlokzat élettartama is növelhető.

A homlokzattisztítás menete

A különböző szennyeződés típusok néha különböző megoldásokat kívánnak. Az oda nem illő festékszennyeződéseket például úgy tüntetik el nyomtalanul, hogy az adott festékfajtának megfelelő oldószert kevernek a langyos vízbe.

Egy kis felületrészen kitesztelik, hogy jól működik-e a mix, és csak azután látnak neki a falrész tisztításának. Ez azért nem olyasmi, amit bárki otthon egyszerűen megold, elvégre nem mindenki képzett a vegyészetben.

A magasnyomású mosás előtt sokszor visznek fel a falra olyan folyékony tisztítószereket, amelyek az adott szennyeződéstípushoz valók – más kell a füstnyomok eltávolítására, más a biológiai szennyeződésekre, megint más a mélyebb zsírfoltokra.

Ez azért van, mert a régi szennyeződések már a homlokzat pórusaiban vannak rögzülve, ezért onnan először ki kell lazítani, kémiai úton leválasztani, és utána a mosás már hatásosan eltávolítja azokat.

Vannak esetek, amikor már ez sem elég, amikor már képtelenség elválasztani a szennyeződést a felszín anyagától – ekkor jöhet szóba a homokfúvás, ahol gyakorlatilag a legkülső réteget leborotváljuk a falról, és így távozik vele a szennyeződés is.

Ez egy radikális megoldás, de tökéletesen biztonságos, lehet vele élni, ha a kíméletesebb módszerek már nem működnek. Természetesen ki kell kérni a szakembereket véleményét, és pontosan tisztában kell lenni a falfelület rétegrendjével.

Összességében elmondható, hogy a házunk külső takarítására érdemes odafigyelni, akár a falakról, akár a térkőről, betonfelületekről vagy éppen a napelemekről van szó.

Miért? Mert ezzel olyan állagmegóvó és karbantartó hatást érünk el, ami miatt ritkábban kell festeni és lassabban kopnak a felületek, ezért az időben elvégzett professzionális homlokzattisztítás gyakorlatilag visszahozza az árát.

Képek forrása: Freepik.com, Shutterstock.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.