Élet-Stílus

Tojásfestés természetesen – Így csináld!

A húsvéti készülődéshez a tojásfestés is hozzá tartozik. Ha szeretnéd kipróbálni nagyanyáink módszereit, vagy környezetbarát módon készülnél a húsvétra, akkor mindenképp érdemes a következő receptekkel próbát tenni. A természetes módszerekkel is csodálatos színeket érhetsz el, talán szebbeket is, mint a bolti festékek segítségével.

A tojás előkészítése

Az interneten számos képet találhatsz gyönyörűen befestett tojásokról. Az igazság az, hogy ezeket a legtöbb esetben úgy érik el, hogy fehér héjú tojásokat használnak, nálunk viszont főleg a sötétebb, barnás héjú változatot kapni.

Ennek értelmében kicsit sötétebbek lesznek a színek még a természetes festési technikákkal is, ettől persze nem lesznek kevésbé szépek. Vannak módszerek, melyekkel lehet halványítani a tojások héján, ehhez ecetre és vízre van szükség.

Festés előtt érdemes a tojásokat zsírtalanítani, hogy jobban tapadjon rájuk a szín, és díszíteni is ilyenkor érdemes őket.

Erre számos technika van, az egyik bevált módszer a berzselés, melynek a következő a menete: Különböző virágokat, leveleket teszel a tojásra, és beleteszed egy nejlonharisnyába, majd szorosan összekötöd a harisnyát.

Az így előkészített tojások kerülnek a főzővízbe vagy az áztató lébe. A harisnya eltávolítása után a kiválasztott minta rajta fog maradni a tojáson.

Így lesz szép a hímes tojás!

Ha elvégezted a tojás tisztítását, az már fél siker, jöhet a festés. A természetes módszerek között vannak hideg és meleg módszerek. Egyes esetekben főzni kell, de előfordul, hogy csak áztatni.

A meleg módszerek esetén nem kell előfőzni a tojásokat, mert a festés közben megfőnek, hideg módszer esetén viszont, ha meg is szeretnéd enni majd a tojást, akkor mindenképp ajánlott kemény tojást tenni a festékbe, vagyis előre megfőzni.

Hogy szép fényt kapjon a festett tojás, érdemes festés után olajos szalvétával áttörölni. Az így elkészült tojások a húsvéti asztal ékei lesznek.

Természetes tojásfestő anyagok

A természetes anyagokkal is legalább annyira szép és élénk színeket érhetünk el, mint a bolti tojásfestékekkel, talán még szebbeket is. Jöjjenek a legelterjedtebb módszerek és színek.

 • Vöröshagyma héja – téglavörös (sötétbarna): a hagyma külső héját kell vízben megfőzni, és ebbe kerülhetnek a tojások. Kétmaréknyi hagyma héj kb. 5-6 tojáshoz elegendő. Lila hagyma héját is használhatod, annak egy picit sötétebb színe lesz.
 • Cékla (héj) – barnás-lila: a cékla, főzés nélkül is szépen befesti a tojásokat. Öt-hat tojás befestéséhez egy kisebb fej céklára lesz szükség, melyet csak le kell reszelni és vízbe tenni. Használhatod csak a cékla héját is, ha halványabb színre vágysz.
 • Kávé – barna: egy adag kihűlt kávé és egy evőkanál ecet nagyon jól működik tojásfestékként
 • Kamillatea vagy kurkuma – világossárga: mindkét növény meglehetősen erős színezőanyag, így 1-2 evőkanál kamillatea vagy 1-2 kávéskanál kurkumapor is elegendő 5-6 tojás befestéséhez.
 • Csipkebogyó termése – szürkés rózsaszín: mivel ez az anyag nem túl erős színezőanyag, így áztatás után óvatosan vegyük ki a tojást, mert lepereghet a szín, száradás után viszont már tartós marad.
 • Lila káposzta – lila: fél fej káposztára lesz szükség ehhez a festéshez, illetve egy kis ecetre. A káposztát ecetes vízben fél órát kell főzni. A tojásokat akkor is beleteheted, amikor fő a lé, de főzés után áztathatod is őket. Az áztatás hosszadalmasabb folyamat, a tojásoknak jó pár órát kell pihenniük a káposztás lében.

Természetes tojásfestés színek szerint

Sokan azért nem választják a természetes módszereket, mert úgy gondolják, nem tudnak elég változatos színeket elérni. Pedig nincs olyan szín, amit természetes anyagokkal ne lehetne elérni. Jöjjenek a színek, és a növények, anyagok, amivel el tudod őket érni.

 • Rózsaszín-piros: gránátalma lé, vöröshagyma héj vagy cékla
 • Narancs: zöldhagyma héj vagy paprika
 • Sötét narancsszín: chili por
 • Sárga: narancs vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zellermag, őrölt kömény
 • Zöld: spenót, a szárított citromfű, a petrezselyem levelei, és a csalán.
 • Kékes, lilás szín: fekete ribizli, a lila káposzta, és az áfonyalé.
 • Barna/világos barna: a kapor, a dióhéj, és az erős fekete tea

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.