Kert

Törökszegfű gondozása – Lépésről-lépésre

A törökszegfű (Dianthus barbatus) elmaradhatatlan növénye a vidéki, természetes hatású kerteknek, Magyarországon régóta ismert és kedvelt dísznövény, a lovagiasság szimbólumának is számit.

A szakállas szegfűként is ismert, kb. 60 cm-es magasságot elérő kétnyári növény, eredetileg Európa déli területein őshonos.

Szimpla és telt virágú változatai egyaránt léteznek, színpompás és kellemes illatú virágai bogernyőben nyílnak a tavasz második és a nyár első felében, a hosszú, lándzsa alakú levelekkel díszített szárakon.

Virágzata rózsaszín, fehér, kárminpiros, bordó és lila is lehet, nagyon szép összeültetéseket hozhatunk létre, ha évelő és egynyári növényekkel kombináljuk a virágágyásban, vagy akár vágott virágként az otthonunkat is díszíthetjük vele.

Virágai, melyek egyébként ehetőek, a méhek és a pillangók számára is rendkívül vonzók, így a törökszegfű a méhbarát kertbe is tökéletes választást jelent.

Így gondozd és szaporítsd a törökszegfűt!

törökszegfű

Kép forrása: Pixabay.com

A törökszegfű néhány egyszerű tanácsot betartva, viszonylag egyszerűen nevelhető a kertben, ha a megfelelő feltételeket biztosítjuk számára. Lássuk mire, kell odafigyelni a gondozása során!

A törökszegfű fényigényes dísznövény, napos, világos helyen fejlődik és virágzik legszebben, de félárnyékos fekvésben is boldogul. A talaj típusával szemben nincsenek különleges igényei, bár legjobban az agyagos, enyhén meszes talajokat szereti.

Vízigényes dísznövény, mely rendszeres öntözést igényel, fontos, hogy földjét tartsuk folyamatosan nyirkosan. Betegségek és kártevők szempontjából nem nevezhető problémamentes növénynek, a csigák és a takácsatkák is károsíthatják, valamint rozsdagomba is megbetegítheti.

Ha szeretnénk a kertben törökszegfűt nevelni, magról szaporíthatjuk a legegyszerűbben, azonban fontos megemlíteni, hogy egyes hibridek csak tőosztással vagy dugványozással szaporíthatók.

A magokat, a fagyveszély elmúltával, május végén, június elején kell elvetni hidegágyba. A vetést tartsuk nedvesen, és árnyékoljuk a csírázásig, mely kb. 1-2 hetet vesz igénybe.

Az így nevelt fiatal növények, ősz elejére már megerősödnek annyira, hogy szeptember végén végleges helyükre ültethetjük őket, ahol a következő évben már virágozni fognak. A palántákat egymástól kb. 25 cm-es tőtávolságra ültessük el.

Július második felében, illetve augusztus elején helyrevetéssel is próbálkozhatunk, így szintén a következő évben gyönyörködhetünk a törökszegű virágzásában.

Bár alapvetően kétnyári növény, egy apró trükkel akár már az első évben virágzásra bírhatjuk, ehhez kora tavasszal kell elvetni a magokat beltérben, például télikertben.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.