Lakásfelújítás

Trapézlemez

A trapézlemezek horganyzott acéllemezek, melyek szerepe a könnyű építészet elterjedésével vált egyre szélesebb körben ismertebbé és egyben elismertebbé. A mai építészetben  – mint minden más iparágban –  a termékek/alapanyagok legfontosabb tulajdonságai közé tartozik.

Trapézlemez – gyártónak és felhasználónak egyaránt optimális megoldás

A trapézlemez gyors előállíthatóság, a könnyű gyárthatóság, a tartósság, a sokrétű felhasználhatóság. Ezen szempontok mind gyártói és felhasználói oldalról ugyanúgy fontos jellemzők illetve szerencsés, hogy a trapézlemezek esetében egyik tulajdonság a másikból következik.

A gyártók részéről a trapézlemez jellemzői közül gyors a megtérülés teljesül a könnyű és egyszerű gyárthatóság miatt. A felhasználó szempontjából rendkívül előnyös a trapézlemez könnyű szerelhetősége és fajsúlyából adódóan az egyszerűen kivitelezhető szállítás.

A megbízható minőség, a tartósság és a gyártás sajátosságaiból eredő kedvező ár fekvés teszi szinte nélkülözhetetlenné a trapézlemezt.

Trapézlemez –  a sokoldalú építészeti elem

A trapézlemezek – mindamellett, hogy rendkívül olcsó építészeti alapanyagról van szó – igazán sok mindenre használhatóak fel.

trapézlemez fajtái lehetővé teszik, hogy szinte bármilyen jellegű épületek esetében, azon belül is annak különböző részein felhasználhatók. A gyárak, összeszerelő üzemek, mezőgazdasági épületek megépítésénél mindig fontos szempont a gyorsaság, az egyszerű és olcsó összeszerelés.

A trapézlemezek tökéletesen alkalmasak homlokzatok, határoló falak és trapézlemez tetők megépítésére. Mivel ilyen esetekben nagy felületekről beszélünk, kifejezetten előnyös, hogy a trapézlemezek jóval nagyobb elemekben gyárthatók, mint az azonos területen felhasznált más építészeti elemek.

Ez a tulajdonságuk lehetővé teszi nagyobb felületek gyorsabb lefedését, nagy falfelületek rövid idő alatt történő megépítését. Magházak, gyárak, állattartásra készült mezőgazdasági épületek esetében igen népszerű a trapézlemez felhasználása.

Sok esetben találkozhatunk olyan épületekkel, ahol szinte minden fő elem a trapézlemez különböző típusaiból készül. Tetők esetében is kifejezetten előnyös, hiszen a trapézlemezek kialakításukból kifolyólag könnyedén vezetik el a csapadékot.

A gyártási eljárásnak köszönhetően strapabíró, az időjárás viszontagságainak évtizedekig ellenálló tetőt, homlokzatot kaphatunk ennek a nagyszerű elemnek a felhasználásával.

Trapézlemez – a lakossági felhasználásban

Bár a trapézlemez elsősorban az ipari és mezőgazdasági épületek minél gyorsabb és egyszerűbb megépítésében játszott elsősorban főszerepet mindezidáig, a rendkívül kedvező árfekvésének és kiváló tulajdonságainak köszönhetően viszonylag gyorsan utat talált magának a lakosági építészetben is.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk a trapézlemez legkülönbözőbb felhasználási módjaival lakóházak környékén is. Ebben az esetben sokat számít a vizuális élmény, igy nem elhanyagolható tulajdonság az, hogy gyakorlatilag bármilyen színben rendelhető a kereskedőknél.

Éppen emiatt például nem ritka ma már, hogy a kerítések építésekor a fa elemeket felváltja a trapézlemez kerítés. A fa bármilyen árnyalata kivitelezhető, ezért megtévesztésig hasonló kerítés építhető trapézlemezből.

A fa kerítésekkel szemben ugyanakkor a trapézlemezből készült telek határolók nem igényelnek egy vagy kétévenkénti utógondozást, gyakorlatilag hosszú évekig vagy akár évtizedekig kiszolgálják gazdájukat.

Trapézlemezből garázs, kerti tároló

Ha nincs a lakó ingatlanban kialakított garázs és nem feltétel a hőszigetelt helyiség, akkor garázsok építése esetében is tökéletes megoldás a trapézlemez. Ez esetben az oldalfalak, a garázsajtó és a tető is készülhet trapézlemezből. Ezen építő elemek felhasználásával egy garázs vagy egy kerti tároló megépítése nem vesz több időt igénybe, mint 1-2 nap.

Érdemes tehát ötletelni, hogy milyen esetekben használhatjuk fel a trapézlemez különböző fajtáit, hiszen a cikkünkből egyértelműen kiderül, hogy nagyon sokoldalú építőanyagot ismerhetünk meg a modernkori építészet ezen vívmányában.

Kép forrása: Lemezbazis.hu – Elittree Kft.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.