Támogatott tartalom

Tudnivalók a hegesztő és lakatos szakmákról

Szakmunkásokra mindenhol szükség van. Legyen az építőipar, autógyártás, villamossági terület – egyik sem működne jól, ha nem lennének kétkezi munkások. Bár évtizedek alatt jelentős mértékben csökkent ezeknek a munkaköröknek a népszerűsége, napjainkban újra kezdik virágkorukat élni. A jó szakemberekért a munkáltatók szinte versengenek.

Tegyük fel, hogy szakmunkásként szeretnénk Baranya vármegyében elhelyezkedni. Hegesztő, lakatos szakemberek jelentkezését várják Pécsen, ezért használjuk ki, ha van ilyen irányú végzettségünk!

Mit kell tudnia egy hegesztőnek?

Magas hővel olvaszt össze anyagokat, hoz létre biztonságos kötéseket a hegesztő szakember. Ez a munka komoly biztonsági követelményeket ír elő. Aki nem tudja, milyen felelősséggel jár a munkakör, az inkább bele se kezdjen! Előzetes tanulmányok, képzések, gyakorlati tapasztalatok nélkül ne hegesszünk!

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki hegesztőként dolgozhasson? Érdemes például a Pécsállás oldalán végigböngészni a hirdetéseket, hogy jobban képe kerülhessünk!

  • A hegesztői képesítés feltétel, de vannak munkakörök, -feladatok, melyekhez kifejezetten csak minősített szakembereket keresnek.
  • Ismerni kell a különféle anyagok kémiai-fizikai tulajdonságait.
  • Lényeges a legújabb, biztonságos technológiák elsajátítása.
  • Fel kell készülni a több műszakban történő munkavégzésre.
  • A precizitás, a kézügyesség, megbízható munkavégzés elengedhetetlen.

Jó, ha nem állunk meg egy alapképzettség megszerzésénél! Minél magasabb a végzettségünk, minél nagyobb a tapasztalatunk, annál komolyabb bérek kerülhetnek kilátásba.

Hegesztőként milyen területeken dolgozhatunk?

Minden olyan iparágban, ahol tartós fémkötések kialakítása szükséges, a hegesztők szerepe kiemelten fontos. Ha beltéri munkafolyamatokat látnánk el szívesen, akkor válasszunk gyártói pozíciót. Például az autó- vagy a számítógépipar is alkalmas lehet ilyen típusú munkavégzésre.

Amennyiben a szabadban dolgoznánk inkább, vagy változatosságra vágyunk, úgy az építőipar lehet számunkra a jó választás.

Minél szélesebb körűek az ismereteink, annál több területen el tudunk helyezkedni. Számtalan specializáció és technológia létezik már, ha magasabb pozícióra vágyunk, célszerű ezeket mélyrehatóbban is megismerni.

Mit csinál egy lakatos?

A lakatos ma már főként fémmegmunkálást végez: építmények fémvázait, tartószerkezeteit állítja össze vagy szereli szét. Beszélhetünk gép-, szerkezet-, épület- vagy vaslakatosról is, attól függően, hogy milyen specializációval rendelkezik. Generál kivitelezéseknél mindig szükség van rájuk, gép- és fémiparon belül ők a legnagyobb számban foglalkoztatott munkavállalók.

Akár lakatos, akár hegesztő az általunk preferált munkakör, a szakmai felkészültség elengedhetetlen hozzá. Tapasztalattal, szakirányú végzettséggel nagyon jó pozíciókat lehet megpályázni. Ezeket érdemes regionális vagy országos állásportálokon is szemlézni, hogy minél hamarabb megtaláljuk a legmegfelelőbb állást.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.