Lakásfelújítás

Útmutató műanyag nyílászárók választásához

Amikor ablakot, ajtót választunk, 25-30 évre kötelezzük el magunkat. Nem mindegy, hogy milyen minőségű, tartósságú nyílászárók kerülnek a házunkba. Összeszedtünk néhány fontos szempontot, ha ezeket figyelembe vesszük, akkor nem érhet minket csalódás!

Tervezzünk előre!

A nyílászáró kiválasztását nem szabad elkapkodni. Hihetetlen a kínálat az ajtók, ablakok piacán, ahhoz, hogy sikeres legyen a műanyag nyílászárók beépítése, pontos, alaposan végiggondolt tervdokumentációra van szükségünk.

A tervezővel beszéljük át, hogy hova, milyen típusú ablak kerül, milyen lesz a beépítés környezete, milyen árnyékolástechnikát szeretnénk, vannak-e egyéb kiegészítők. Azért fontos hogy tisztában legyünk ezekkel a tényezőkkel, mert nemcsak a nyílászáró kiválasztását, hanem a falnyílást, az áthidalót, és a küszöb helyének kialakítását is befolyásolják.

Van néhány típushiba, amit okos előkészítéssel ki tudunk cselezni. Ha nem figyelünk ezekre a hibalehetőségekre, saját magunknak nehezítjük meg a beépítést és a végeredmény sem lesz olyan, mint amit szeretnénk. A nyílászáró beépítés vagy csere jelentős anyagi befektetés, ne ezeken az apróságokon múljon a kielégítő végeredmény!

Illeszkedjen az épület stílusához!

Fontos az esztétikum, a szín, a funkció, a méret, a fényáteresztő képesség, a hőszigetelő és a hangszigetelő adottság és az ár-érték arány. Először nézzük az esztétikai funkciót: fontos, hogy az ablak összhangban legyen az épület arculatával és a többi nyílászáróval.

Ehhez készíthetünk látványtervet, megnézhetjük más házak homlokzatát. A fa nyílászáróknál előnyként szokták emlegetni az esztétikai vonzerejét. Ma már a minőségi műanyag nyílászárókat számtalan színben, akár fahatású fóliázással is megvásárolhatjuk.

Milyen funkciót szánunk a nyílászárónak?

Azt is fel kell mérni, hogy milyen funkciót kell betöltenie a műanyag ablaknak, ajtónak. Más ablak kell egy kis fürdőszobába, más a nappaliba, a műanyag ablakok között van bukó ablak, fix ablak, nyíló, nyíló-bukó vagy toló ablakok közül választhatunk.

Az ajtóknál is más célt kell kiszolgálnia egy teraszajtónak, bejárati ajtónak vagy beltéri ajtónak. Az ablak vasalata attól függ, hogy milyen funkciót kell ellátnia az ablaknak.

A helyiség tájolásától, méretétől és funkciójától is függ, hogy milyen osztású ablakot válasszunk. Az ablak típusok szempontjából fontos döntést kell meghozni az ügyben, hogy egyszárnyú, kétszárnyú vagy váltószárnyas ablak mellett tesszük le a voksunkat.

A vasalaton nem érdemes spórolni! A megfelelően karbantartott, jó minőségű vasalat egyszerre garantálja az ablak leglényegesebb funkcióinak működését, ráadásul biztonságosabbak is lesznek az ablakok.

A szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett vasalati elemeket csavarozással rögzítik a profilban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így képezve egy erős szerkezeti egységet a nyílászárón belül.

Mekkora ablakra, ajtóra van szükségünk?

Hát csak fogunk egy mérőszalagot és lemérjük, nem? Sajnos nem ilyen egyszerű az ablakok, ajtók méretezése és sok apróságon múlik, hogy tényleg a megfelelő nyílászárót vásároljuk meg! Érdemes a gyártó, forgalmazó céggel egyeztetni már a méretezés során!

Ha az adott cégnek nincs raktáron megfelelő méretű nyílászárója, gyártassuk le a házunkra optimalizált ablakokat, ajtókat. Ez a gyártási folyamat akár hetekbe is telhet, nem érdemes az idővel spórolni, hiszen nyílászárót évtizedekre vásárolunk.

Nem mindegy, hogy pontosan mit mérünk, tisztázni kell, hogy a cég névleges vagy tényleges méreteket adott meg a honlapján, van-e elég hely a purhabnak, számoltunk-e az esetleges falegyenetlenséggel? Kell-e toktoldó, szeretnénk-e redőnyt is szerelni az ablakhoz?

Az a legszerencsésebb, ha a méretezést a gyártó cég szakemberei végzik el a helyszínen, így elkerülhetünk egy csomó buktatót, félreértést, bosszúságot. Egy rosszul felmért falnyílásra legyártott nyílászáró beillesztéséhez további kőműves munkára, anyagköltségre és pénzre lesz szükségünk.

Legyen megfelelő a hő- és hangszigetelése az ablaknak, ajtónak!

A jelenlegi energiaárak és a szigorú építési szabályok miatt is kardinális kérdés a nyílászáró megfelelő hő- és hangszigetelése. A profilok közül (fa, alumínium, műanyag) ezt a versenyt egyértelműen a műanyag nyílászárók nyerik.

A műanyag, mint alapanyag már önmagában is jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az évek során a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megjelentek az 5, majd a 7 kamrás kialakítású műanyag profilok, melyek további hatalmas előrelépést jelentettek a hőszigetelés terén.

Ezek a modern profilrendszerek a 2, majd 3 szintű valódi EDPM gumitömítéssel, valamint a háromrétegű üvegezéssel együtt olyan mértékű javulást értek el, mellyel 56%-ot meghaladó energiamegtakarítás is elérhető az EnEV 2009 előíráshoz képest.

A legújabb építészeti trendek alapján az épületekre egyre nagyobb méretű nyílászárók kerülnek, azaz a falfelülethez viszonyított arányuk egyre nagyobb. Ezzel párhuzamosan a nyílászárók hőszigetelő képessége is egyre fontosabb.

Különösen igaz ez annak tükrében, hogy az energiaárak egyre emelkednek. Mindent egybevetve igen jelentős megtakarítást jelent a fűtésszámlán, ami az évtizedes használat során folyamatosan halmozódik.

A hangszigetelés esetében is összefügg a kamrák száma a hatékonyabb hangszigeteléssel. Itt azonban már más szempontok is érvényesülnek. Ha komolyabb zaj ellen kell védekeznünk, akkor nem elég a rétegek számában bíznunk, hanem kifejezetten hangszigetelő üvegre lesz szükségünk.

Ebben az esetben az üvegrétegek vastagsága eltérő (aszimmetrikus) és a légkamrákat speciláis nemes gázzal töltik fel. Sőt, léteznek olyan speciális hanggátló fóliák, amelyeket az üvegrétegekre tapasztva jelentősen csökkenthetjük a zajártalmat.

Az elmúlt években egyre jobban terjed a műanyag nyílászárók alkalmazása. Nem véletlen ez a nagy népszerűség! Ahogy cikkünkben is láthattuk, a műanyag nyílászárók számtalan előnnyel rendelkeznek, és ezért mára rengetegen alkalmazzák ezt a típust.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.