Lakásfelújítás

Vakolás házilag – Így csináld!

A vakolás nem tartozik a legkönnyebben elvégezhető munkák közé. Ennek oka nem feltétlen a munka nagysága, hanem a szaktudás megléte, amit ez a feladat igényel.

Vakolási munkát szakképzett kőművesek szoktak végezni, ám ha van némi gyakorlatod a habarcskeverés és használat terén, akkor kisebb javítási munkákat bátran elvégezhetsz.

Az ilyen apróbb javításokra manapság szinte lehetetlen szakembert találni, mert anyagilag nem nagyon érik meg, sem a megbízónak, sem a kőművesnek. Nem baj tehát, ha el tudsz végezni egy ilyen feladatot.

Első lépések

A vakolás sokkal nagyobb munka annál, minthogy felviszed a habarcsot a falra. Az első lépés mindig a fal típusának megállapítása, hiszen ettől függ, milyen vakolóanyagra lesz szükség. Ezt követi a fal előkészítése, vagyis a málló vakolat leverése és a portalanítás.

Azt is figyelembe kell venni, hogy fal teherbírása megfelelő legyen, illetve nem lehet nedves, amikor vakolásra kerül a sor. Bár városi környezetben már ritkán fordul elő, de falusi házak esetében még találkozhatsz vályogtégla fallal. Ebben az esetben vakolaterősítő hálóra lesz szükség, hogy a vakolóanyag rendesen feltapadjon.

Régen a háló helyett 200-as szögeket és vékony drótokat használtak, mely ma is működőképes megoldás lehet, de a háló sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, így érdemes ezt beszerezni, ha vályogtégláról van szó, vagy olyan faltípusról, amire a vakolóanyag kevésbé tapad fel.

Téglafal esetén erre valószínűleg nem is lesz szükség. Mielőtt nekilátsz a munkának a padlót és munkaterület környéket érdemes lefedned kreppszalaggal és fóliával, mert a vakolóanyag szét fog fröcsögni.

A fal előkészítése vakoláshoz

A következő feladat a fal előkészítése, ami alatt a fal előfröcskölését, gúzolását értjük. Ehhez használhatsz zsákos előfröcskölőket, de kézzel kevert híg cement és homok 1:3 arányú keverékét is.

Ha olyan falról van szó, ahol a falat védeni kell a víztől, akkor a cement-homok keverékbe plasztifikáló, tapadást javító anyagokat is kell keverni. Az előfröcskölést végezheted vakolatfröcskölővel, de akár kőműves serpenyővel is. Erre a műveletre egyébként azért van szükség, hogy a fal nedvszívása egyenletessé váljon még akkor is, ha poros a felület.

Ezután a felvitt réteget egy simítófával el kell egyengetni, majd egy vakolatfésűvel érdesíteni. Mielőtt tovább haladnánk a vakolási feladattal, meg kell várni, hogy ez a réteg megszáradjon. Ez 24 óra alatt megtörténhet, de lehet több is.

A következő lépésre akkor lesz szükség, ha a szakasz, amit javítani szeretnél szélesebb, mint két méter. Ugyanis ilyenkor vezetősávot kell kialakítani a vakolandó felület közepén. Ha kisebb részről van szó, akkor a falszélek is elegendőek, nem kell külön vezetősáv. A vezetősávot felhordhatod a vakolóanyagból is, de habarcsba ágyazott vakolóprofilt is használhatsz.

A vakolás menete

A vakolást akkor tudod elkezdeni, illetve a közöket kitölteni, ha a vezetősáv legalább 1-2 órát száradt. Hogy egyenletes legyen a végeredmény, és az anyagminőségre se legyen gond, mindenképp célszerű zsákos vakolóanyagot használni.

Fontos, hogy a felvitt anyagréteg mindenhol egyenletes mennyiségű legyen. Inkább kevesebb anyagot vigyél fel egyszerre, mert a lehúzásnál úgyis le fogod szedni a vastagabb rétegeket.

A lehúzáshoz egy 2 m hosszú fa vagy alumínium lécet célszerű használni. Amikor több réteg kerül fel, az előző réteg csak annyira száradjon meg, hogy még a következő réteggel egybe tudjon épülni, így lesz a végeredmény egyenletes.

Utolsó simítások

A száradás után még nem ér véget a vakolás. Amikor a felvitt vakolat megszárad, szükség lesz még egy vékony simító vakolatréteg felhordására is. Ennek a rétegnek az anyaga mindenképp hígabb kell, hogy legyen, mint az alaprétegé.

Használj speciális polisztirol simítót, hogy a felület szép sima legyen. Ennek a rétegnek a vastagsága 3 mm-nél ne legyen vastagabb. Miután ez a réteg megszárad, lényegében kész is vagy, lehet gondolkodni, hogy festeni, esetleg tapétázni szeretnél-e.

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: jcomp


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.