Támogatott tartalom

Vályogház szigetelése, avagy hogyan kerülhető el a falak vizesedése?

A vályogház szigetelése kifejezetten az a téma, amiről érdemes beszélni. A tévhit, miszerint ezek a régi típusú ingatlanok, a vályogházak, teljesen elavulttá váltak volna, szerencsére megdőlni látszik. Egyre többen fedezik fel a bennünk lévő potenciált, amit lényegében a fő alapanyaguk, a vályogtégla szolgáltat.

Nyáron hűt, télen fűt

Aki járt már az élete során vályogból készített épületben, az valószínűleg a saját bőrén tapasztalta a szóban forgó ház semmihez sem hasonlító belső klímáját. A vályogházak nyáron hűvösek, sőt, kissé nyirkos érzetet is keltenek, télen viszont remekül megtartják a meleg hőmérsékletet. Az első számú probléma, ami a vályogház szigetelése kapcsán szóba jöhet, az a falak vizesedése.

A külső szigetelés fontosságáról

Annak érdekében, hogy a felújított parasztházban elkerüljük a falak vizesedését, illetve a kellemetlen penész megjelenését, fontos fokozott figyelmet szentelni az épület külső szigetelésére. Ha a külső szigetelés kerül terítékre, nemcsak a falak és a tető vízszigeteléséről kell gondoskodnunk, de az épület aljzatszigeteléséről is. Ez utóbbi a sok gondot okozó talajvízzel szemben nyújt megfelelő védelmet számunkra.

Vályogház szigetelése – a hagyományos szigetelőanyagok nem jöhetnek szóba

A régi típusú parasztházak esetében a megfelelő hőszigetelés kialakításakor sajnos az építőipar jól bevált, manapság népszerű alapanyagai (például a polisztirol) nem tesznek jó szolgálatot.

Célravezető megoldást a környezetbarát, zöld anyagok biztosíthatnak, úgymint a kimagaslóan jó páraáteresztő kőzetgyapot. A kőzetgyapotnak más fantasztikus tulajdonságai is vannak, többek között például kitűnő hangszigetelő, emellett pedig tűzálló is.

Mi a helyzet a homlokzati szigeteléssel?

A homlokzati szigetelés kapcsán a kőzetgyapot újfent remek megoldást biztosít. Sokan az üveggyapotra esküsznek – ez is járható út, ha a vályogház homlokzati szigetelése a cél. Fontos azonban tudni azt is, hogy ezeknek az anyagoknak az ára is magasabb, mint például a hagyományos polisztirolnak.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.