Kert

Vinka (Rózsameténg) gondozása – Lépésről-lépésre

Ha egy olyan dísznövényt szeretnél a kertedben nevelni, amely változatosan felhasználható, bírja a meleget, emellett pedig hosszan díszít színpompás virágaival, akkor a rózsameténg, vagy közismertebb nevén vinka remek választást jelent.

A rózsameténg (Catharanthus roseus) a Föld trópusi vidékein, az erdei és gyepes területek lakója, őshazájának Madagaszkárt tekinthetjük. Alacsony termetű félcserje, mely piros, rózsaszín, lila vagy fehér árnyalatú virágaival egész nyáron valamint még ősz elején is díszít. Levélzete kerekded alakú, zöld színű levelekből áll, melyek szépen kiemelik az élénk színű virágokat.

Magyarországon egynyári növényként tarjuk, mivel magassága kb. 25-30 cm, ezért balkonládába, valamint ágyások szegélyébe is ültethetjük, magasabb növények előterébe. A vinkával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy mérgező növény, de ez nem kell, hogy eltántorítson az ültetésétől.

Így gondozd a vinkát!

rózsameténg

Kép forrása: Pixabay.com

A vinka nem tartozik a problémás dísznövények közé, szépen fejlődik napos, világos, védett helyen. A szárazságot elviseli, azonban akkor fejlődik szépen és virágzik gazdagon, ha rendszeresen öntözzük. Bőséges virágzással hálálja meg, ha tavasztól-őszig kéthetente tápoldatozzuk is.

A talaj típusával szemben sincsenek speciális igényei, a lényeg, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük, így a felesleges nedvesség távozni tud, ezzel megelőzhető a gyökérrothadás, amit a pangó víz okozhat. Jó választást jelent, ha az ültetéshez laza szerkezetű, tőzeg alapú földet vásárolunk.

A rózsameténg metszéssel alakítható, bokrosabb, szebb formát érhetünk el, ha a fiatal hajtások pár leveles csúcsrészét lecsípjük. Idősebb (pl. átteleltetett) növényeknél, tavasszal vágjuk vissza a hosszú hajtásokat.

A rózsameténg előnyös adottsága, hogy nem igazán érzékeny a növénybetegségekre, ugyanakkor mégsem tekinthetjük teljesen problémamentes növénynek, mivel a kártevők közül a csigák és a meztelencsigák is károsíthatják. Időnként előfordulhat szár és gyökérrothadás is.

Bár Magyarországon jellemzően egynyári növényként neveljük, kis odafigyeléssel akár át is teleltethetjük, világos, hűvös, fagymentes helyen. A teleltetés során, csak annyira öntözzük, hogy ne száradjon ki.

Így szaporíthatod a rózsameténget!

Szaporítani magról tudjuk a legegyszerűbben, magokat vásárolhatunk a kertészetekben, vagy akár gyűjthetünk saját magunk is, ehhez azonban meg kell várni, hogy a növény teljesen elszáradjon.

A palántanevelést már február végén elkezdhetjük. A magokat kis edényekbe vessük el, jó szerkezetű földbe. A csírázáshoz sötétre és melegre van szükség, ezért érdemes az edényeket letakarni.

A csírázás kb. 2 hetet vesz igénybe, ezt követően már eltávolíthatjuk a takarást. A vetést és a palántákat mérsékelten öntözzük. Az előnevelt palántákat a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.