Támogatott tartalom

Vízkőoldó házilag – egyszerű, okos házi praktikák

Kiváló minőségű, hatékony és megbízható vízkőoldó házilag is elkészíthető, méghozzá fillérekből. A tévhit, miszerint ezek a készítmények hatásukban a bolti szerek nyomába sem érhetnek, szerencsére már rég megdőlt. Sőt, a pénztárcabarát módszerrel a környezetnek is kedvezhetünk.

Hogyan készül a vízkőoldó házilag?

Hatékonyak, jutányosak és környezetbarát a használatuk – hát kell ennél több? A kérdés már csak az, hogyan álljunk neki a tökéletes vízkőoldó elkészítéséhez? Nos, az alapanyagok tekintetében három dologra lesz szükségünk: vízre, ecetre és egyszerű konyhasóra. Ezen összetevők egyikéért sem kell a boltba rohanni: a legtöbb háztartásban mindegyik fellelhető.

Vízkőoldó házilag – a titkos recept

3 dl vizet és ugyanennyi ecetet keverjünk össze, majd tegyük a tűzhelyre melegedni. Ha a folyadék már kellőképpen meleg, oldjunk fel abban 1 t.k. sót, majd forraljuk fel a mixtúrát. Használatra kész akkor lesz a házi vízkőoldó, ha már langyos.

Szórófejes flakonba öntve azonnal bevethetjük élesben is a szert, amit az érintett felületekre ráfújva hagyjunk legalább 1 órán keresztül hatni. Ha letelt az idő, langyos vízzel mossuk át a vízkőtől megszabadított felületeket.

Folt eltávolítása ruhából, avagy mentsük meg a kedvenc darabjainkat

Az egyébként jó minőségű, mégis hagyományos mosószerek nehezen birkóznak meg az olyan makacs foltokkal, mint a kilöttyent kávé, bor vagy ketchup okozta szennyeződések, az olajfoltokról vagy az izzadság okozta csúnyán éktelenkedő sárga elszíneződésről már nem is beszélve.

Sajnos nem ritka, hogy a szóban forgó szennyeződések miatt egy-egy kedvenc ruhadarabunktól kénytelenek vagyunk könnyes búcsút venni. A jó hír az, hogy mindenre van egy okos házi praktika, így a folt eltávolítása ruhából végre beválthatja a reményeinket.

Hasznos házi praktikák bűvöletében

Minden foltnak megvan a maga nemezise, a lényeg, hogy a kellő információkkal felvértezve lássunk neki az adott szennyeződés eltűntetéséhez. Pro tipp: a kényesebb anyagú holmikkal először a ruha azon részein kísérletezzünk, amelyek nem látszanak, takarásban vannak – így annak sem lesz következménye, ha esetleg a próbálkozásunk sikertelen volna.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.