Élet-Stílus

Wellness otthon? Lehetséges, íme 3 tipp!

Ma már nem kell feltétlenül wellness-hotelbe mennünk ahhoz, hogy a tökéletes testi és lelki ellazulást megtapasztalhassuk. Nemcsak szaunát és pezsgőfürdőt szerezhetünk be a fürdőszobába vagy a kertbe, hanem hidromasszázs zuhanykabint is, amivel az izmainknak kedvezhetünk.

Az alábbiakban három tippet adunk, hogyan lehet otthon is igazi wellness-részleget kialakítani.

1. Infraszaunát a fürdőszobába vagy a kertbe

A hagyományos finn szauna helyett otthon könnyebben beszerelhető egy infraszauna, aminek jótékony hatásai nem maradnak el finn társáétól. Az infraszauna árammal működik, elektromos panelek sugározzák benne a hőt, így könnyebb tisztán tartani, nem keletkezik benne gőz, szemben a finn szaunával.

Ha az a célunk, hogy a családból vagy a baráti társaságból többen is tudják használni, akkor is ideális választás. A finn szauna ugyanis egyes érrendszeri betegségek és magas vérnyomás esetén nem javallt. Az infarszana sokkal kíméletesebb, hiszen a bőr alá hatolva fejti ki hatását, nem a szauna levegőjét melegíti fel.

Infraszaunát tehetünk a kertbe, de a fürdőszobába is. Változatos méretek, színek és kialakítások közül válogathatunk. Az infraszauna mellé nem kötelező kiegészítő a merülőmedence, elég ha zuhanyzó van a közelben. Azt viszont érdemes használni a szaunázás után, mert így megszabadulhatunk az izzadságtól.

Bár kevesebb párával és nedvességgel jár egy infraszauna, ennél a típusnál is figyelni kell a megfelelő használatra és a tisztántartásra. A szaunázás után mindig figyelni kell a folyadékpótlásra, ez lehetőleg vízzel történjen.

Az infraszaunában is érdemes csak egy kis fürdőlepedőben beülni, hogy a test szabadon izzadhasson. A műszálas fürdőruhák nem a legjobb szaunai viseletek. Az otthoni szaunázásban annak a szabadsága is megvan, hogy nem kell tartanunk az idegenek tekintetétől. Valóban a csend és a relaxáció helye lehet egy infraszauna.

2. Pezsgőfürdőt már megfizethető áron találhatunk

Rég elmúltak azok az idők, amikor az otthoni pezsgőfürdőt csak néhány kiváltságos ember engedhette meg magának. Az utóbbi években egyre kedvezőbb áron lehet hozzájutni egy-egy ilyen kádhoz, ráadásul a működtetésük se kerül túl sokba.

Ma már léteznek úgynevezett felfújható pezsgőfürdő kádak, amik 150-200 ezer forint körül elérhetők. Nem kell tehát fél milliós kiadásra gondolni. A komolyabb kültéri medencék még mindig közelítik a milliós árakat.

A pezsgőfürdő amellett, hogy kellemes meleg vízben ücsöröghetünk még jól átmasszírozza a hátat, lábat, váll környékét. A kádban lehet lazulni egyedül, de családdal vagy barátokkal is.

Ahogy a szaunánál, úgy a pezsgőfürdőnél is be kell tartani pár alapvető szabályt ahhoz, hogy sokáig zavartalanul élvezhessük a fürdőzés előnyeit. Ha a szabadban állítjuk fel a medencét, akkor figyelni kell rá, hogy lehetőleg ne kerüljön bele sok szennyeződés.

Minimális szinten ez elkerülhetetlen, de szerencsére sokféle tisztítóeszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy a leveleket és kis koszokat eltávolíthassuk a vízből. Mérettől függően 700 liter víz is kerülhet egy-egy medencébe.

Ezt a vizet természetesen nem szeretnénk majd naponta vagy hetente cserélni. Ahhoz, hogy ne is kelljen fokozottan kell ügyelni a tisztaságra. Vannak olyan szerek, amiket a vízbe tehetünk azért, hogy elkerüljük a víz koszolódását.

A pezsgőfürdő használata előtt mindenkit kérjünk meg rá, hogy zuhanyozzon le, így tisztán ülhetnek be a kádba. Ezzel máris sokat tettünk a víz minőségéért. Kisgyerekek mindenképp csak felnőtt jelenléte mellett használják a pezsgőfürdőt.

3. A hidromasszázs zuhanykabin a legkisebb fürdőbe is befér

Ha már masszázs és víz, akkor van még egy megoldás az otthoni wellness-élmény elérésére akkor is, ha nincs kertünk, a fürdőszobánk pedig kicsi. Erre az esetre nem masszázskádat, hanem hidromasszázs zuhanykabint ajánlunk. Ezek nem igényelnek több helyet egy átlagos zuhanykabinnál, ám sokkal több funkciót rejtenek.

A formájuk lehet ívelt, szögletes vagy egyedi kialakítású így minden fürdőszobába garantáltan passzolni fognak. Találunk olyan hidromasszázs zuhanykabint, aminek tálcája rendkívül alacsony peremű, így egyszerű a ki- és beszállás. Ezzel a megoldással az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak sem kell lemondaniuk a masszírozó vízsugarak nyújtotta felüdülésről.

A hidromasszázs zuhanykabinban kis fúvókákból érkeznek a vízsugarak, amik erősségét még változtathatjuk is. A megfelelő víznyomásra figyelni kell, ugyanis, ha túl alacsony, akkor nem fog jól működni a masszázsfunkció.

A hidromasszázs segít oldani az izomgörcsöket, emellett pedig a napi stressz elűzésében is szerepe van. Hatékonyan átmasszírozható segítségével a váll és a hát.

A klasszikus fehér zuhanykabinok mellett már kaphatók a népszerű fekete keretes vagy más színezett kabinok is. Elegáns és modern megjelenésével nem fogja tönkretenni a fürdőszoba képét. Vannak olyan extrább kabinok, amikben Led-világítás és hangszórók is helyet kaptak. A masszázst tehát kedvenc zenénk és nyugtató fények mellett is élvezhetjük.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.