Háztartás

Zero Waste Karácsony!

Mi is az a zero waste?

zero waste

Napjainkban igen felkapott fogalommá vált a zero waste életmód, azonban sokakban valószínűleg még mindig kérdőjelek sora áll fenn ezzel kapcsolatban. Mit is jelent pontosan?

A zero waste hivatalos megjelenése 1970-re tehető egy vállalkozás keretében, amely hulladék újrahasznosítással foglalkozott. Az évek alatt a kifejezés életszemléletté nőtte ki magát és jelentős változáson esett keresztül.

Manapság már nem csupán újrahasznosítást, sokkal inkább megelőzést foglal magában. A zero waste tükörfordításban nulla hulladékot jelent, tehát a hulladékmentes életmódot fedi le.

Alapelve az újrafelhasználás – ami nem azonos az újrahasznosítással – így olyan termékeket alkalmaz, amelyeket újra és újra használni tudunk azonos funkcióval.

A mozgalom célja, hogy minél több emberhez elérve környezettudatos életmódra neveljen, így óvja a környezetet. Amennyiben ti is szeretnétek tenni e nemes cél érdekében, megmutatjuk, hogyan tehetitek ezt meg Karácsonykor is.

Mit főzzünk és hogyan?

táska

Ha karácsony, akkor finomabbnál finomabb ételek jutnak eszébe mindenkinek. Habár a felszaladó kilógrammokkal nem igen tudunk ilyenkor spórolni, a szeméttel igenis lehet, mutatjuk hogyan!

  1. Tervezz! A legfontosabb lépés a menüsor összeállításakor, hogy alaposan gondold át, mit és mekkora mennyiségben szeretnél készíteni. Igyekezz odafigyelni a tervezéskor arra, hogy ne ess túlzásba! Ne akard degeszre tömni a vendégeidet, készíts annyit és olyat ami elfogy az étkezés során. Ha sikerült kitervelni, mi legyen az asztalon, írd össze a listát, ezzel elkerülve a felesleges dolgok megvételét.
  2. Nem mindegy hol vásárolsz! Próbáld beszerezni a szükséges termékeket a piacon, vagy csomagolásmentes boltokban, esetleg közvetlenül a termelőtől. És természetesen a legfontosabb! Vászonzsákba, saját edénybe kérd, hogy tegyék a megvásárolt terméket, ne használj eldobható csomagolást!
  3. Túl sokat főztél? Ha mégiscsak sikerült túlzásba esni az adagokat tekintve, ne aggódj, számos megoldás létezik. Hívj másnapra is vendégeket egy morzsapartira, avagy oszd szét az ott lévők között. Egészen biztos, hogy a te lakóhelyed környékén is létezik olyan szervezet, ahová el tudod vinni a megmaradt ételt, örömet okozva így olyan embereknek, akiknek ez nem adatik meg. Ezeken kívül természetesen újra is hasznosíthatod, vagy komposzt készítéshez is felhasználhatod.

Hogyan dekoráljunk?

dekoráció

Karácsonykor mindenki igyekszik otthonossá, hangulatossá varázsolni otthonát, ehhez azonban semmi szükség eldobható gömbökre és díszekre. Használj természetes anyagokat, így például élő növényeket, gyertyákat és égősorokat. Az ünnepi asztalra helyezz vászon terítőt és szalvétát. A műanyag gömbök helyett pedig szerezz be üveget, vagy készítsd el saját magad.

Igazi vagy műfenyő?

fenyő

A karácsonyfa vajon zero waste? Sajnos egyik alternatíváról sem állíthatjuk ezt teljes bizonyossággal, de a választáskor mindenképp mérlegelni kell saját igényeinket.

Amennyiben hosszú éveken keresztül hajlandóak vagyunk ugyanazt a fenyőt nézni minden évben, úgy megtérülhet egy műfenyő káros hatása is, azonban a legkörnyezetkímélőbb megoldás az élő fenyő választása, pontosabban a cserepes fenyőé.

Felmerülhet a kérdés azonban, hogy hova tegyük karácsony után? Ha nincs saját kertünk, elajándékozhatjuk olyan barátnak, rokonnak akinél elfér, de számos más megoldás is létezik erre a problémára. Akármennyire is furcsán hangzik, manapság már akár karácsonyfát is bérelhetünk.

Amennyiben mégis a vágott fenyő mellett döntünk, akkor is érdemes mérlegelni honnan szerezzük be. Igyekezzünk az országhatáron belül nevelt, lakóhelyünkhöz minél közelebbi telephelyről származó fenyőt választani. Végül, de nem utolsó sorban pedig számos alternatív megoldás is létezik, amelyhez nincs szükségünk sem mű-, sem élő fenyőre.

Mit adjunk ajándékba?

ajándék

Az ünnep legfontosabb eleme az ajándékozás. Természetesen ezt is megtehetjük környezettudatosan, akár zero waste módon is. Amennyiben biztosan tudod, hogy egy adott üzletben rendszeresen vásárol, úgy ajándékozz oda szóló utalványt, vagy fizesd elő valamilyen szolgáltatásra.

Ha személyesebb ajándékot szeretnél, úgy akár magad is készíthetsz számos dolgot saját kezűleg. A legjobb megoldás pedig, aminek egészen biztosan mindenki örül, az élmény, az együtt eltöltött idő.

Szervezz közös programot, vagy fizesd be egy kirándulásra, kulturális élményre.  A legfontosabb, hogy figyelj arra, mire vágyik az ajándékozott fél, és soha ne adj felesleges ajándékot!


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.