Háztartás

4+1 tipp, ami segít spórolni a fűtéssel

Ugyan a fűtési szezonnak szép lassan vége, nem árt ilyenkor átgondolni, hogy a fűtési rendszerünk mennyire volt hatékony és gazdaságos. A folyamatosan emelkedő  energiaárakat figyelve már sejthetjük, hogy a következő idényben sem lesz olcsóbb a rezsi. Sőt, örülhetünk, ha nem nő a duplájára.

Persze, nem mindenki szereti kitenni magát az energiapiac szeszélyeinek. Ha te is közéjük tartozol, már néhány egyszerűbb lépéssel bebiztosíthatod magad és otthonod a következő télre. Megpróbáltuk összeszedni azokat a tippeket, amelyek segítségével még hatékonyabban fűthetünk, úgy, hogy a pénztárcánk se bánja meg.

1. Korszerűsítsük a fűtési rendszert!

Első lépésként vegyük fontolóra a fűtési rendszer korszerűsítését. Ez nyilván nem lesz olcsó, hosszú távon azonban kifizetődő befektetésnek bizonyul. Jelentős összegeket takarítanak meg azok a modern háztartások, ahol a fűtési rendszer alapja egy kondenzációs kazán.

A kazán előnye, hogy lehet fatüzelésű, vegyestüzelésű, gázos, vagy elektromos, attól függően, hogy mi felel meg a személyes preferenciánknak.

A kazán önmagában nem elég, hiszen ez csak a víz felmelegítésére szolgál. A kazánban felmelegített vizet egy keringető szivattyú juttatja el a radiátorokba, ahonnan a lehűlt vizet visszaviszi a kazánba, hogy újra felmelegedjen.

A keringető szivattyúnak köszönhetően a víz folyamatosan áramlik a fűtési rendszerben, és sokkal gyorsabban jut el a radiátorokhoz. Ezáltal jóval hamarabb felmelegednek a helyiségek.

A folyamatos keringés másik pozitív hatása, hogy a meleg víz egyenletesen oszlik el a fűtési rendszerben, így minden szoba nagyjából ugyanolyan meleg lesz. A gyors felfűtés és az egyenletes hőeloszlás azt eredményezi, hogy kevesebbet kell üzemeltetni a kazánt, vagyis csökkenthetjük a fűtési költségeket.

Ez azonban csak akkor működik ilyen jól, ha jól választjuk meg a kazánt és a keringető szivattyút. A legújabb keringető szivattyúk már sokkal energiatakarékosabbak, mint a régebbi változatok.

Vásárlásnál törekedjünk olyan szivattyú választására, amely rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal, vagy képes automatikusan szabályozni a fordulatszámot a fűtési igény alapján. A keringető szivattyú hatékony működése érdekében pedig érdemes rendszeresen karbantartani.

2. Fontos a jó hőszigetelés

Hiába rendelkezünk a legkorszerűbb fűtési rendszerrel, ha a megtermelt hő percek alatt elhagyja a házat, és a szobák szinte azonnal lehűlnek. Ezt a problémát csak úgy lehet kiküszöbölni, ha az otthonunk megfelelően van hőszigetelve.

A házat kívülről és belülről is szigetelhetjük. Ugyan a belső szigetelést könnyebb és olcsóbb beszerezni, kevésbé hatékony, mint a külső szigetelés. Arra is figyeljünk, hogy a házat ne csak oldalról szigeteljük, hanem a tető és a padlás felől is.

A szigetelés hatékonysága nagyban függ a szigetelés anyagától és vastagságától. A ház szigetelését minden esetben szakemberrel végeztessük, hiszen komoly előírásoknak kell megfelelni, ami szakértelem nélkül nem igazán sikerülne.

Egy jól szigetelt otthon nem csak télen jelent hatalmas kényelmet. Amellett, hogy sokkal jobban megtartja bent a meleget, nyáron pont ugyanolyan jól tartja kint, vagyis a szobákban mindig kellemes marad a hőmérséklet.

3. Ellenőrizzük az ablakokat!

A régi, rosszul szigetelt nyílászárók lényegében azt az eredményt érik el, mint a szigetelés nélküli falak, vagyis rengeteg hőt engednek ki. Ezért nem elég csupán a házat szigetelni, a régi ablakokat is érdemes korszerűsíteni. A modern ablakokat hővédő üvegezéssel látják el, így pedig kevesebb hőt engednek ki. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenthetjük a fűtési kiadásainkat.

Ha már az ablakokat vizsgáljuk, nem árt ellenőrizni a tömítéseket sem. A megfelelő ablaktömítés megakadályozza, hogy kívülről hideg levegő jöjjön be. Tovább növelhetjük az ablakok szigetelését, ha éjszakára leeresztjük a redőnyöket, illetve behúzzuk a sötétítő függönyöket.

Sokan nem tudják, de hatalmas hőveszteséget okoz, ha télen bukóra nyitjuk az ablakot, és úgy hagyjuk. A hosszú idő alatt kihűlnek a falak, miközben alig szellőzik ki a szoba. Ehelyett szellőztessünk röviden, de intenzíven.

Nyissuk nagyra az ablakot, majd kis idő múlva csukjuk be. Ennyi idő alatt a szoba levegője felfrissül, de nem hűl ki, vagyis nem kell újra felfűteni.

4. Maximalizáljuk a radiátorok hatékonyságát

További összegeket spórolhatunk azzal, ha rendben tartjuk a radiátorokat. Takarítsuk őket rendszeresen, és lehetőség szerint távolítsunk el minden bútort és függönyt a közelükből, ezek ugyanis akadályozzák a hő szabad áramlását.

Azzal is fokozhatjuk a radiátorok hatékonyságát, hogy hővisszaverő fóliát szerelünk be mögéjük. A fólia visszaveri a hőt a helyiségbe, így kevesebb meleg veszik el. A benntartott hő gyorsan felfűti a szobákat, ezért nem kell sokáig járatni a fűtést.

Arra is figyeljünk, hogy ne fűtsük túl a lakást. A nappaliban 20-22 °C, a hálószobában 18-20 °C hőmérséklet is bőven elég. Ha kicsit fázósabbak vagyunk, nyugodtan vegyünk fel egy pulcsit, vagy csavarjunk magunkra egy pokrócot. Nem ciki otthon is meleg ruhát hordani.

+1 Használjunk zöldenergiát!

Annak, aki drasztikusan csökkentené a rezsi számláját, érdemes beruháznia egy napelemes rendszerre. Ez elsőre ugyan jelentős kiadásnak bizonyul, de hosszú távon rendkívül kifizetődő. A napenergia nem kerül semmibe, ráadásul teljesen független az energiaszolgáltatótól, így bármikor rendelkezésünkre áll.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.